تاریخ : دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳

اخبار لحظه

توسعه حمل و نقل عمومی پایتخت از اولویت‌های مدیریت شهری احتمال وقوع سیل در تهران تخفیف خوراک برای تولیدکننده‌های بنزین از متانول افزایش صادرات تجهیزات نفتی ایران به ۷ میلیارد یورو تکذیب بدهی ۶۰ هزار میلیارد تومانی پتروشیمی‌ها به شرکت گاز جزئیات قرارداد دو میلیارد یورویی شهرداری تهران برای خرید اتوبوس‌های برقی برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو طرحی برای اخذ مالیات از دلال‌ها کاهش مرادات اقتصادی با تعطیلی پنجشنبه‌ها انتقاد از خام فروشی در صنعت فولاد خطر افزایش شیوع «آسم» با مصرف غذاهای فرآوری‌شده ارایه گزارش‌های مالی نمایانگر نظارت و شفافیت در شورا انتقاد مجدد از حصارکشی پارک لاله پوسیدگی‌های دندانی و افت عملکرد مغز و قلب محکومیت استقلال در آستانه بازی با ذوب‌آهن ترکیب احتمالی پرسپولیس برای بازی با نساجی الزام فولادسازان به اختصاص ۵ درصدی تولید به احداث نیروگاه خورشیدی مجلس دوازدهم بنیانگذار مجلس نوین در ایران صادرات ۹۰ درصدی محصولات خام پتروشیمی ایران به چین افزایش ۱۶ درصدی تولید فولاد ایران در ابتدای ۲۰۲۴ ضرورت جرکت به سوی توسعه انرژی پاک هیدروژن ضرورت اتصال دوربین‌های ادارات در لایحه حجاب و عفاف به فراجا تعیین تکلیف متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان درخواست شهرداری تهران از دولت برای افزایش نرخ معاینه فنی پیش‌بینی قیمت مسکن در ماه‌های آینده تاثیر شبکه‌های اجتماعی بر اعتماد به‌ نفس واکنش چمران به حصارکشی بوستان لاله تهران برنامه شهرداری تهران برای توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی ضرورت اجرای طرح پارک لاله در زمین‌های اطراف تهران اعلام زمان تمدید قرارداد بازیکنان استقلال رونمایی از سامانه پایش اجرای مصوبات در شورای شهر اعلام نرخ شهریه مدارس غیردولتی تمدید فرصت مشاهده و تأیید سوابق تحصیلی داوطلبان کنکور تا سه‌شنبه افزایش ابتلا به آسم در ایرانی‌ها جزئیات برگزاری نمایشگاه کتاب تهران ممنوعیت حضور بانوان در دیدار پرسپولیس

1

عمارت ظهیرالاسلام جاذبه‌ی تاریخی پایتخت

  • کد خبر : 136919
  • 13 دی 1402 - 13:51
عمارت ظهیرالاسلام جاذبه‌ی تاریخی پایتخت
خانه ظهیرالاسلام یکی از بناهای تاریخی موجود در پایتخت به شمار می‌آید که در اواخر دوره ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده و دارای معماری منحصر به فردی است.

به گزارش سرویس فرهنگ و هنر افق تهران؛ خانه ظهیرالاسلام یکی از قدیمی‌ترین بناهای باقی مانده در محدوده خیابان هدایت است. مالک این خانه سیدزین‌العابدین امام‌جمعه، پسر سیدابوالقاسم امام‌جمعه ملقب به ظهیرالاسلام بود.

او یکی از دختران ناصرالدین شاه قاجار را به همسری گرفت و به این ترتیب به خاندان قاجار نزدیک شد. ظهیرالاسلام بعد از مرگش در مقبره‌ای در خیابان صاحب جمع به خاک سپرده شد که به آن «سر قبرآقا» می‌گویند و معماری زیبا و دیدنی‌ای دارد. خانه ظهیرالاسلام با تلفیقی از معماری قاجار و معماری اروپایی است و مثل خانه فخرالدوله و یا عمارت قوام السلطنه، وسط باغ بزرگی بنا شده‌بود. این روزها خبری از این باغ قدیمی در خیابان هدایت نیست و تنها عمارت اصلی خانه ظهیرالاسلام به جا مانده‌است.

خانه ظهیرالاسلام عمارتی از دوره قاجار است. این عمارت از آن جهت که خانه مسکونی یکی از سران مشروطه بوده و همچنین معماری تلفیقی آن، مربــوط به دوره گذاری از معماری در تهران است، اهمیت زیادی دارد. تاریخ دقیق ساخت این خانه مشخص نیست. با این حال ترکیب معماری خانه نشان می‌دهد که در اواخر دوره ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده باشد.

خانه منسوب به «سپهبد تنکابنی» و خانه‌ای که به خانه «ظهیرالاسلام» مشهور است، در دو طبقه ساخته شده و سقفی شیروانی دارد. در معماری نمای بیرونی این ساختمان بیش از هرچیزی، آجرکاری و استفاده از پله‌های بیرونی به چشم می‌خورد. فضای داخلی خانه ظهیرالاسلام با گچ‌بری‌ها و آینه‌کاری‌ها تزیین شده است.

هرچند بخش‌های زیادی از این گچ‌بری‌ها به دلیل سال‌ها بی‌توجهی به این خانه از بین رفته‌است. دربــاره مالکیت خانه ظهیرالاسلام روایت‌های مختلفی وجود دارد. یکی از این روایت‌ها محمدولی‌خان تنکابنی را مالک این خانه می‌داند که از سران مشروطه بود و روایت دیگر آن را به خاندان امام جمعه تهران ربط می‌دهد؛ میرزا زین‌العابدین و میرزا ابوالقاسم امام جمعه که یکی داماد ناصرالدین شاه بود و دیگری داماد مظفرالدین شاه شد.

خانه ظهیرالاسلام سال‌ها بدون توجه در خیابان هدایت رها شده‌بود. حصار و دیواری هم اطراف خانه وجود نداشت. به همین دلیل هم به پناهگاهی برای افراد بی‌خانمان تبدیل شده بود و آسیب زیادی دید.

این خانه زیرزمینی به‌عنوان حوضخانه دارد و طبقه همکف آن با پله‌هایی زیبا به طبقه زیر شیروانی متصل می‌شود. در میان خاکروبه‌های این خانه کاشی‌هایی پیدا شده که تاریخ ساخت‌شان، سال ۱۳۲۰ در پشت کاشی‌ها نوشته شده‌است.

این خانه در دوره‌های مختلف مرمت و بازسازی شده و با هر بار بازسازی و مرمت، بخش‌هایی از تزیینات آن از بین رفته و یا چیزهایی به آن اضافه شده‌است.

به جهت موقعیت خانه و باغ نسبت به هم، این خانه را می‌توان با خانه قوام السلطنه یا موزه آبگینه مقایسه کرد یا خانه فخرالدوله در محله دروازه شمیران. درواقع این خانه‌ها که تقریباً باهم هم‌عصر هستند، علاوه بر اینکه ترکیبی از معماری درونگرا و برونگرا دارند، به‌ صورت کوشک و در وسط باغ ساخته شده‌اند.

پله‌هایی که طاق و هشتی ندارند و جلوتر از عمارت اصلی ساخته شده‌اند یکی از شباهت‌های این خانه‌ها به یکدیگر است. این نوع معماری درست در مقابل معماری سنتی دوره قاجار قرار دارد که پله‌ها و ورودی‌های خانه و اتاق‌ها و تالارها، معمولاً در فرورفتگی قرار داشتند.

پله‌های بیرونی، استفاده از راه‌پله‌ها در وسط خانه و همچنین اتاق‌هایی که هرکدام حداقل دو در برای ورود و خروج داشتند، از دیگر ویژگی‌های خانه ظهیرالاسلام است.

انتهای پیام/

نیوشا دقیقی ماسوله

لینک کوتاه : https://ofoghtehran.ir/?p=136919
  • نویسنده : نیوشا دقیقی ماسوله
  • 78 بازدید

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.