تاریخ : پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت , ۱۴۰۳

اخبار لحظه

تداوم روند کاهش نرخ سود بین بانکی کاهش زمان فعالیت معلمان مدارس غیردولتی به ۳۰ ساعت تصمیم جدید دولت درباره اجرای طرح کالابرگ مجوز ساخت سازه جدید در بافت سنگلج تا ۱۲ متر ارتفاع جزئیات حذف سایت «تهران من» شهرداری تهران پیگیری لغو مصوبه «افزایش سن بازنشستگی» در مجلس ضرورت اجرای قانون مدیریت یکپارچه شهری رشد ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در فروردین ۱۴۰۳ تخصیص ۱.۸ میلیارد یورو به نیروهای مسلح از فرابودجه تهاتر نفت راه‌اندازی نخستین واحد تولید پروپیلن از پروپان در اوایل سال آینده تشکیل شورای بازرسی هلدینگ‌های صنعت پتروشیمی اعلام زمان بهره برداری از خط ۱۰ متروی تهران الزام فولادی‌ها به فروش با ارز نیمایی ضرورت توسعه گذر و مسیرهای گردشگری در تهران فولادی‌ها در معرض ورشکستگی احضار نمایندگان دو باشگاه پرسپولیس و سپاهان به کمیته انضباطی فشارخون بالا قاتل خاموش واکنش باشگاه استقلال به برکناری خطیر ضرورت توجه به سلامت کبد با بالا رفتن سن رگبار و رعد و برق از امروز در تهران سرقت خودرو با قیچی آرایشی زنانه زیر ۱۰ ثانیه راه‌اندازی نخستین PDH کشور در سال ۱۴۰۴ نگرانی خانواده‌ها از وضعیت بهداشتی عمومی شهر گام مهم دولت در استفاده از ظرفیت‌های آفریقا ثبت جهانی کاشی هفت رنگ اصفهان کاهش شدید تمایل خرید محصولات فولادی ایران ضرر ۳ میلیارد دلاری صادرات فولاد با وضعیت ارز موافقت با افزایش حق‌الزحمه ساعت اضافه تدریس معلمان آسیب ضایعه نخاعی به متابولیسم بدن ضرورت تبدیل متانول به بنزین در کشور مشارکت ۸۹ درصد دهک‌های اول تا سوم در طرح فجرانه ارائه خدمات مشاوره رایگان به رانندگان تاکسی ممنوعیت افزایش تعرفه تاکسی‌های اینترنتی زمان درست مصرف ماست در کودکان آخرین وضعیت قرارداد با چین برای توسعه حمل و نقل عمومی ضرورت آغاز مبارزه با موش‌های پایتخت در آستانه فصل گرما

8

مصوبه جدید برج باغات تهران، مصوبه ای کاغذی

  • کد خبر : 9609
  • 05 اسفند 1397 - 21:58

اعضای شورای شهر تهران در جلسه یک صد و بیست و پنجم شورای شهر از دستور جلسه ۱۵ بندی خود تنها توانست به دو بند از آن رسیدگی کند. به گزارش سرویس شورای شهر افق تهران، جلسه امروز با نطق آرش میلانی رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر و همچنین نطق سیاسی محمد جواد حق […]

مصوبه جدید برج باغات تهران، مصوبه ای کاغذی

اعضای شورای شهر تهران در جلسه یک صد و بیست و پنجم شورای شهر از دستور جلسه ۱۵ بندی خود تنها توانست به دو بند از آن رسیدگی کند.

به گزارش سرویس شورای شهر افق تهران، جلسه امروز با نطق آرش میلانی رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر و همچنین نطق سیاسی محمد جواد حق شناس، رئیس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر شروع شد و در نهایت با تصویب کلیات لایحه اصلاح مصوبه برج باغات به کار خود پایان داد.

هر چند نطق پیش از دستور رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران به صورت مستقیم اشاره به بند دو دستور جلسه امروز شورا یعنی بررسی لایحه اصلاح مصوبه برج باغات داشت، اما منتقدان بر این باورند که این سخنرانی آرش میلانی یک نطق تکراری و فاقد دستاورد مهم برای شهرداری و شهروندان تهرانی بود.

این در حالی است که نطق پیش از دستور محمد جواد حق شناس، رئیس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران به نوعی نشان از اختلافات و تنش های پنهان اصلاح طلبان داشت.

عابدین سالاری اِسکر با بیان اینکه نطق رئیس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران به نوعی توصیف کننده وضعیت سیاسی کنونی حاکم بر مدیریت شهری بود، به خبرنگار تیتر شهر گفت: آنچه که در ابتدا می توان از نطق حق شناس فهمید، این است که وی در گام نخست از عدم همراهی برخی از اعضای شورای شهر نسبت به موضوعات اجتماعی و فرهنگی از یک سو و از سوی دیگر نسبت به عملکرد شهرداری تهران گلایه مند بود.

هر چند این عضو شورای شهر به طور کامل نتوانست مقصود خود را از بیان این نطق و ریشه گلایه ای که در محتوای آن مشخص بود را به طور کامل باز گو کند، اما به نظر می رسد که سخنرانی امروز این عضو شورای شهر تهران در ابتدای جلسه علنی شورا به نوعی نشان دهنده اختلافی است که درلایه های پنهان مدیریت شهری وجود دارد .

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه به نظر می رسد دلخوری رئیس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران به نوعی با انتصاباتی که قرار است از سوی شهردار تهران در لایه های مدیریتی این مجموعه روی دهد، وارد مرحله جدیدی خواهد شد، افزود: بخش دیگری از نطق این عضو شورای شهر تهران مربوط به تخصیص بودجه فرهنگی در لایحه بودجه سال آینده شورای شهر تهران بود. در حال حاضر میزان هزینه کرد شهرداری تهران در این حوزه به محلی برای ایجاد اختلاف نظر بسیاری از نخبگان شهر تبدیل شده است، چرا که این اعتقاد وجود دارد مبالغی که در حوزه اجتماعی و فرهنگی هم اکنون در محموعه مدیریت شهری هزینه می شود خروجی و کارآیی لازم را برای بهبود وضعیت اجتماعی وفرهنگی شهر تهران ندارد.

تحلیل ها نشان می دهد که نطق پیش از دستور امروز رئیس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران، صحبتی با رویکرد سیاسی و حزبی بود که نمی توانست دستاوردی برای شهر و شهروندان تهرانی داشته باشد.

مصوبه جدید برج باغات، طرحی بدون درنظر گرفتن منافع مالکان و اقتصاد ساخت و ساز

بررسی لایحه اصلاح مصوبه دستور المعل ماده ۱۴ قانون زمین شهری تهران» یا همان مصوبه برج باغات یکی از موضوعات مهمی بود که امروز بیش از یک ساعت و ۳۰ دقیقه از وقت شورای شهر تهران را به خود اختصاص داد. هر چند لغو مصوبه برج باغات که اعضای آن را یکی از دستاوردهای مهم خود در دوره پنجم از فعالیت این پارلمان شهری می دانند، اما به نظر می رسد که مصوبه جدید نیز نتواند مانعی در مقابل تخریب باغات باقی مانده شهر تهران ایجاد کند.

عابدین سالاری اِسکر در این باره نیز به خبرنگار تیتر شهر گفت: همانطور که می دانید در اواخر سال گذشته شورای پنجم تصمیم گرفت تا مصوبه شوراهای قبلی مبنی بر اعطای مجوز به اراضی بزرگی که رای کمیسیون ماده ۵ برای این مجموعه ها باغ است را متوقف کند. این در حالی است که در طول ۱۰ ماه گذشته بسیاری از پرونده های این زمین ها به دلیل مشخص نبود رویکرد شورای شهر و تصمیم گیری نهایی در این زمینه معطل مانده بود.

وی با بیان اینکه در زمان لغو مصوبه برج باغات مباحث جدی ای مبنی بر اینکه شورا باید مصوبه ای که ارائه کند که در نهایت معطوف به حل معضل ساخت و ساز درباغات شهر تهران شود، مطرح شد .

این کارشناس اقتصادی درادامه با اشاره به رویکرد مصوبه لغو شده برج باغات در سنوات گذشته بیان کرد: در مصوبه لغو شده برج باغات شرایط به این صورت بود که اراضی بزرگ بر اساس میزان مساحت آنها می توانستند بین ۷ تا ۱۱ طبقه در سطح اشغال ۳۰ درصد را از شهرداری تهران دریافت کنند. در طول اجرای مصوبه فوق ایرادات زیای به آن وارد شد. منتقدان مصوبه برج باغ بر این باور بودند که در طبقات منفی ایجاد شده درزمین باغات سطحی بیشتر از ۳۰ درصد اشغال می شود. از سوی دیگر تعداد طبقات در بیشتر مواقع بیشتر از مجوزهای قانونی به مالکان داده می شد. از همه مهمتر اینکه ایجاد رمپ و لوپ ها در فضای باغات در نهایت باعث از بین رفتن درختان در این زمین ها می شد.

وی با اشاره به نظر موافقان لغو مصوبه برج باغ ها یادآور شد: موافقان لغو مصوبه برج باغات توانستند آماری دال بر میزان تخریب باغات تهران در یک دهه اخیر ارائه دهند. به هر حال باید قبول کرد که بخش قابل توجهی از انتقاداتی که به مصوبه برج باغ ها در دوره های گذشته مطرح می شد، انتقادات و ایرادات واردی بود.

موج سواری رسانه ای برخی از اعضا مانع از اعلام مخالفت برخی از اعضا شد

شورای پنجم شهر تهران هر چند لغو مصوبه برج باغات را در اواخر سال گذشته یکی ازدستاوردهای بزرگ خود در دوره اصلاحات مدیریت شهری معرفی کرد، اما قرار بود تا آنها در قالب مصوبه ای جدید به فرمولی برسند تا از تداوم تخریب باغات باقی مانده در شهر تهران جلوگیری شود. اکنون سوال این است که آیا شورای پنجم توانست به این رویکرد خود نزدیک شود، یا خیر؟

عابدین سالاری اِسکر درباره طرح ارائه شده از سوی شورای شهر به عنوان مصوبه جایگزین برج باغات به خبرنگار تیتر شهر توضیح داد: آنچه که امروز مصوب شد، به نظر می رسد که نمی تواند منجر به جلوگیری از تخریب باغات به عنوان تنها سرمایه های سبز شهر تهران شود. به این دلیل که در فاصله زمانی بین اسفند سال گذشته تا امروز که مصوبه جدید  تصویب شد، بخشی از مالکان بلاتکلیف بودند و امروز نیز با تصویب این مصوبه نمی توان انتظار داشت که بلاتکلیفی مالکان به طور کامل رفع شده و از روند تخریب باغات جلوگیری شود. در عمل بر اساس مصوبه جدید این رویکرد در پیش گرفته می شود که در نهایت مالکان می توانند در ۳۰ درصد از اراضی خود بر اساس مساحت آن بین دو تا سه طبقه ساخت و ساز انجام دهند.

وی با بیان اینکه بر اساس مصوبه جدید رویکرد مالکان اراضی بزرگ و باغات متفاوت خواهد بود، ادامه داد: برای فهم بهتر اثرات مصوبه جدید بهتر است تا مثالی بزنم. تا دو سال پیش رویکرد مدیریت شهری به این صورت بود که شما به عنوان مالک یکی از باغات شهر تهران می توانستید مجوز ساخت و ساز در ۹ تا ۱۱ طبقه را دریافت کنید. اگر در این زمین قرار بود تا مالک در ۲۰۰ میتر مربع از فضای باغ خود ساخت و ساز انجام دهد و بر حسب اتفاق نیز این اراضی دریکی از مناطق برخوردار مانند منطقه سه قرار داشت؛ میانگین ارزش هر یک متر مربع از واحد مسکونی در این منطقه چیزی در حدود ۲۰ میلیون تومان است و در صورتی که هر واحد آپارتمانی در این زمین به متراژ ۲۰۰ متر مربع ساخته می شد، در نتیجه حدود ۴ میلیارد تومان هر طبقه ارزش افزوده برای مالک ایجاد می کرد. اگر فرض کنیم که هزینه ساخت هر واحد آپارتمان در این منطقه یک میلیارد تومان باشد، در نتیجه هر واحد مسکونی که در یک زمین باغی ساخته می شد، برای مالک یا سرمایه گذار حدود۳ میلیارد تومان ارزش افزوده ایجاد می کرد.

در گذشته زمانی که یک مالک می توانست تراکم ۶ یا ۸ طبقه را به راحتی از شهرداری تهران دریافت کند، درنتیجه در نهایت ۲۰ میلیارد تومان سود مالی کسب می کرد.

این در حالی است که اگر همین مالک بر اساس مصوبه جدید بخواهد مجوز ساخت در زمین باغ خود بگیرد، در نهایت تنها می تواند دو تا سه طبقه بسازد. این بدان معناست که یک مالک چیزی در حدود ۱۶ میلیارد تومان ارزش افزوده کمتری نسبت به مصوبه قبلی به دست خواهد آورد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مهمترین موضوع در حوزه برج باغات علاوه بر در نظر گرفتن مسائل شهرسازی، موضوع اقتصاد حوزه ساخت و ساز است، تاکید کرد: به نوعی می توان گفت مصوبه امروز باعث خواهد شد تا در آینده بین یک تا سه درصد از شهروندان متمول تهرانی بر اساس مصوبه جدید درخواست مجوز ساخت و ساز برای زمین های بزرگ خود که حکم باغ دارند را به شهرداری تهران ارائه دهند.

این در حالی است که پیش بینی می شود ۴۵ تا ۵۰ درصداز مالکان به دیوان عدالت اداری مراجعه کرده و نقاضای شکستن این رای را ارائه خواهند کرد و در نهایت چیزی در حدود ۵۰ درصد از مالکان باغات نیز موضوع ساخت و ساز در زمین خود را به گذشت زمان می سپارند تا شاید شورای کنونی دردوره بعد تغییر کرده و افرادی که پارلمان شهری به عنوان نماینده مردم قرار می گیرند امکان دارد این مصوبه را تعدیل کنند و در آن زمان است که می توانند به دریافت مجوز ساخت در زمین خود اقدامات قانونی را انجام دهند.

تحلیل ها نشان می دهد که مصوبه جدید برج باغات نه تنها مساله حفظ باغات تهران را حل کرده و از تخریب آن جلوگیری می کند، بلکه در بطن خود به دلیل بی توجهی به منافع مالکان دریک فضای تخیلی ، بدون در نظر گرفتن واقعیات ساخت و ساز در تهران و اقتصاد مسکن تصمیم گیری کرده است و حل معضل تحخریب باغات را به آینده ای مبهم می سپارد.

به رغم مبهم بودن این مصوبه که کلیات آن به تصویب شورای شهر رسید اکنون سوال این است که چرا اعضا نسبت به ارائه این لایحه و تصویب آن اعتراض نکردند؟

عابدین سالاری اِسکر در پاسخ به این سوال خبرنگار تیتر شهر گفت: هر چند برخی از اعضای شورا به نوعی با این روند خیالی مخالف بودند، اما از آنجا که این موضوع در طول ۱۰ ماه اخیر تبدیل به یک مساله حیثیتی و رسانه ای برای مدیریت شهری شده بود و در طول این مدت زمان، بسیاری از اعضا سوار بر موج رسانه ای پیرامون لغو برج باغ ها شده بودند، در نتیجه نتوانستند با تصویب این لایحه مخالفت علنی خود را اعلام کنند.

از سوی دیگر به نظر می رسد که به رغم اینکه اعضای شورای شهر مدعی بودند بین منافع عمومی و منافع خصوصی مالکان به نوعی اما در عمل این مصوبه نشان داد که تلاش خاصی برای ایجاد این هم راستایی انجام نشده بود و به جرات می توان به این مساله اشاره کرد که مصوبه امروز شورای شهر تهران مصوبه ای بر روی کاغذ است که نمی تواند اتفاق خاصی در حوزه حفظ باغات شهر تهران رقم بزند.

وی درباره دو گزارش ارائه شده از سوی کمیسیون شهرسازی و معماری و همچنین کمیسیون محیط زیست مبنی بر طرح جدید برج باغات شهر تهران نیز تاکید کرد: هر چند اعلام شد مشترکات زیادی بین مطالعات این دو کمیسیون در خصوص طرح جدید برج باغات وجود دارد، اما به خوبی می شد یک اختلاف واضع در دیدگاه دو کمیسیون شهرسازی و سلامت را دید.

در گزارش کمیسیون شهرسازی و معماری سعی شده بود تا به صورت اندک واقعیات مربوط به حوزه ساخت و ساز و اقتصاد مسکن دیده شود و انگیزه های مالکان را در گزارش خود مد نظر قرار دهد ، اما گزارش کمیسیون سلامت شورای شهر فاقد این واقعیت ها بود و به شکلی کاملا آرمانی و دریک فضای خیالی پیشنهادهای خودرا مطرح کرده بود به گونه ای که این گزارش حتی بین ملکی با ۲۰ هزار متر مربع با ملکی با مساحت ۵۰۰۰ متر مربع تفاوتی قائل نبود.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://ofoghtehran.ir/?p=9609
  • 38 بازدید

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.