به گزارش سرویس سلامت افق تهران؛ سیر سیاه (Black Garlic) به سیری گفته میشود که آنقدر جا افتاده و عمل آمده که طعمی شیرین، رنگی نزدیک به سیاه و بافتی ظریف و شکننده پیدا میکند.به گزارش بهداشت نیوز، اگر بخواهید طعمی جدید به غذاهای نمکی، ترشمزه یا هر غذای غیرشیرین دیگری بدهید، سیر سیاه یکی از جالبترین انتخابها به حساب میآید. از سوی دیگر، رد پای این خوراکی خوشعطر و طعم در تقریبا تمام فروشگاههای سراسر آسیا از مغازههای کوچک و محلی گرفته تا فروشگاههای زنجیرهای بزرگ پیدا میشود،، اما اصلا سیر سیاه چیست و چه کاربردی دارد؟ از طرف دیگر، چه تفاوتهایی با سیر عادی دارد و به چه نکاتی باید هنگام تهیه، نگهداری و پختوپز با آن توجه کرد؟
سیر سیاه چیست؟
سیر سیاه (Black Garlic) به سیری گفته میشود که آنقدر جا افتاده و عمل آمده که طعمی شیرین، رنگی نزدیک به سیاه و بافتی ظریف و شکننده پیدا میکند. در ابتدا پزشکان از سیر سیاه تنها برای خواص درمانی استفاده میکردند، اما در گذر زمان، مردم تمام نقاط جهان به مصرف آن به عنوان غذایی با طعم منحصر به فرد – که بیشباهت به سرکه بالزامیک نیست – تمایل نشان دادند.
برای تهیه سیر سیاه، حبههای کامل سیر را درون محیطی گرم عمل میآورند و اجازه میدهند برای چند هفته در این وضعیت باقی بمانند. در این زمان، حبههای سیر واکنشهای آنزیمی مختلف – مانند واکنش «میلارد» – را پشت سر میگذارند که باعث میشوند تغییر رنگ دهند و طعمی متفاوت در غذا پیدا کنند. همینطور که سیر در حال عمل آمدن است، واکنشهای میان قند و آمینواسیدهای سیر منجر به تجمع قند میشوند و حبههای آبدار، سخت و سفید رنگ سیر را به به شکل حبههایی قهوهای-سیاه و بسیار نرم درمیآورند.
به خاطر تمام این تغییرات در طعم، بافت و رنگ، سیر سیاه گاهی تحت عنوان «سیر تخمیری سیاه» هم شناخته میشود، اما حقیقت این است که حبههای سیر در هیچیک از مراحل این فرایند، تخمیر نمیشوند. ناگفته نماند که تولیدکنندگان بزرگ معمولا سیر سیاه را به مدت ۴ تا ۶ هفته درون کورههایی مخصوص عمل میآورند و سپس اجازه میدهند برای چند هفته دیگر فرایند خشکسازی و جا افتادن را پشت سر بگذارند تا فاسد نشوند.
مهمترین خواص سیر سیاه چیست؟
اگرچه سیر سیاه حاوی مقادیر کمتری از آلیسین – مادهای با خواص ضد میکروبی، آنتیاکسیدانی و ضد سرطان – نسبت به سیر خام است، اما کماکان مجموعهای از مواد مغذی، آنتیاکسیدانها و دیگر ترکیبات مفید را وارد بدن میکند. این مواد، میتوانند مزایای متعددی برای سلامت بدن به همراه بیاورند و در ادامه تنها چند مورد از این خواص سیر سیاه را با یکدیگر مرور میکنیم.
کنترل قند خون: سیر سیاه درست مانند سیر تازه و خام به تنظیم سطح قند خون کمک میکند. با کاهش سطح قند خون میتوانید از ابتلا به بیماریهایی جدی مانند دیابت، از کارافتادگی کلیه و مواردی از این دست جلوگیری کنید. از طرف دیگر، آنتیاکسیدانهای موجود در سیر سیاه هم از بروز پیچیدگیهای مرتبط به دیابت جلوگیری خواهند کرد.
حفاظت از سلامت قلب: سیر تازه و خام به این شهرت دارد که سلامت قلب را بهبود میبخشد و سیر سیاه هم میتواند اثراتی مشابه بر بدن بگذارد. این ماده غذایی ضمنا مقدار کلسترول و تریگلسیرید خون را هم پایین میآورند تا کمتر در معرض خطر بیماریهای قلبی باشید.
مقابله با برخی سرطانها: پژوهشهای گوناگون نشان میدهند که آنتیاکسیدانهای سیر سیاه میتوانند به شکلی موثر به مقابله با سرطان هم بپردازند. در یک پژوهش مشخص شد که سیر سیاه میتواند نرخ رشد سلولهای سرطان روده بزرگ را کاهش دهد. از طرف دیگر، همین آنتیاکسیدانها عملکرد رادیکالهای آزاد را هم مختل میکنند که به جلوگیری از آسیب دیدن سلولها و گسترش سرطان در بدن منجر خواهد شد.
کمک به سلامت مغز: سیر سیاه به کمک ترکیبات آنتیاکسیدان خود، التهابات درون بدن را تسکین میدهد و از بروز مشکلات شناختی – مانند بیماریهای آلزایمر و پارکینسون – جلوگیری میکند. تقویت حافظه و کارکردهای کلی مغز هم از دیگر خواص سیر سیاه به حساب میآید.
تقویت سیستم ایمنی: با کاهش التهابها، آنتیاکسیدانهای سیر سیاه میتوانند سیستم ایمنی را هم تقویت کنند، به این شکل که از عملکرد رادیکالهای آزاد استرس اکسیداتیو – که هر دو آسیب سلولی را به همراه میآورند – جلوگیری میکنند. هرچه سیستم ایمنی قویتری داشته باشید، به شکلی موثرتر با باکتریها و انواع عفونتها مقابله خواهید کرد.کمک به سلامت کبد: و در نهایت، سیر سیاه میتواند بر سلامت کبد هم اثر بگذارد. برخی پژوهشها نشان دادهاند که این ماده غذایی، آسیبهای وارد شده به کبد را تسکین میدهد، از مقدار چربیهای ذخیرهشده در کبد میکاهد و ابعاد سلولهای کبد را متعادل میکند.
روش انتخاب و نگهداری انواع سیر سیاه چیست و چگونه است؟
سیر سیاه در اشکال گوناگون روانه بازار میشود و برای مثال میتوانید آن را به صورت درسته یا به شکل حبههای پوستکنده یا پوره و یا حتی ادویه هم تهیه کنید. در ادامه میگوییم کاربردها و نحوه نگهداری هر یک چگونه است.
سیر کامل
هر سیر سیاه کامل حاوی حدودا ۱۰ حبه کوچک است که به راحتی از ساقه اصلی جدا میشوند. برای مصرف سیر سیاه به این شکل، صرفا باید پوسته کاغذی دور هر حبه را جدا و سپس آن را به هر شکلی که ترجیح میدهید، میل کنید. ناگفته نماند که در صورت تمایل میتوانید این پوستهها را هم نگه دارید و از آنها برای طعم دادن به آب مرغ و گوشت یا حتی تهیه چای کمک بگیرید.نحوه خرید: به دنبال سیرهای سیاهی باشید که گوشتالو به نظر میرسند و در عین حال، پشت پوسته خشک و تیرهرنگ خود، بدنهای نسبتا محکم دارند.نحوه نگهداری: سیر کامل و حبههای غیر پوستکنده را در جایی خنک، تاریک و خشک نگه دارید تا به تاریخ انقضا برسند و یا تا سقف ۶ ماه در یخچال قرار دهید.
حبههای پوستکنده
خیلی از اوقات سیر سیاه را به شکل حبههایی پوستکننده و آماده مصرف پیدا میکنید که درون محفظههای شیشهای بستهبندی شدهاند.نحوه خرید: اندکی شیشه را تکان دهید تا مطمئن شوید حبهها چسبناک یا له نباشند. از طرف دیگر لازم است تاریخ انقضا را هم بررسی کنید.نحوه نگهداری: حبههای پوستکنده را تا نهایت سه ماه بعد از باز کردن بستهبندی در یخچال نگه دارید.
پوره (خمیر سیر سیاه)
پوره سیر سیاه نوعی چاشنی است که میتوانید یک قاشق از آن را به انواع سوپ، خورش، سس یا سسهای مخصوص سالاد اضافه کنید.نحوه خرید: خمیر و پوره سیر سیاه معمولا همراه با روغن و نمک ترکیب شدهاند، بنابراین اگر به دنبال محصولی عاری از هرگونه مواد افزوده میگردید، حتما بستهبندی را بررسی کنید.نحوه نگهداری: بعد از باز کردن بستهبندی، پوره را در یخچال قرار دهید و ظرف سه ماه مصرف کنید.
ادویه سیر سیاه
این ادویه که از سیر سیاه خشک و آسیابشده به دست میآید، گزینهای بسیار عالی برای اوقاتی است که میخواهید اندکی عطر و طعم سیر را به غذای خود بیاورید.نحوه خرید: توضیحات محصول را با دقت بخوانید تا مطمئن شوید ادویه مورد نظر عاری از هرگونه روغن، شیرینکننده یا نمک اضافی باشد.نحوه نگهداری: ادویه سیر سیاه را مثل هر ادویه دیگری در جایی خشک، خنک و تاریک نگه دارید. ضمنا فراموش نکنید که این ادویه پس از یک سال مقداری از عطر و طعم خود را از دست میدهد.
انتهای پیام/