روشنک روستایی، پژوهشگر سیاست غذا و تغذیه، در گفتگو با خبرنگار سرویس سلامت افق تهران در خصوص مصرف لبنیات در کشور اظهارداشت: سفره مردم کوچک شده و مصرف لبنیات کاهش یافته است و این در حالی است که شیر و لبنیات منبع بسیاری از درشت مغذیها و ریزمغذیهاست که میتواند در بهبود کیفیت رژیم غذایی مؤثر باشد.
این متخصص تغذیه در خصوص رژیم غذایی مردم و افزایش مصرف غذاهای صنعتی بیان کرد: موضوع فقط غذای صنعتی نیست موضوع کیفیت رژیم غذایی است یعنی اقلامی که ارزش غذایی بالاتر و قیمت بیشتر دارند به تدریج در حال حذف شدن هستند و اقلام با کیفیت پایینتر مثل کربوهیدراتهای ساده و روغن در حال جایگزین شدنند.یعنی به جای اینکه ما به سیری سلولی برسیم و نیازهای بدن را رفع کنیم به سمت سیری شکمی میرویم که فقط سیر میشویم، بدون اینکه نیاز سلولها مرتفع شود. موضوع یادشده در درازمدّت و حتی میان مدّت میتواند خطر بروز بیماریهای مزمن را افزایش دهد.
وی افزود: قدرت خرید مردم به حدی نیست که در مقادیر توصیه شده، لبنیات مصرف کنند ولی به هر حال با توجه به ارزش غذایی لبنیات، نسبت به منابع پروتئینی دیگر مقرون به صرفهتر است که به جای اینکه روی گوشت قرمز تمرکز کنیم برای تأمین غذای خانوار روی شیر و لبنیات تمرکز کنیم.
روستایی درباره نیاز بدن به پروتئین توضیح داد: همه سنین نیاز به پروتئین دارند و بعضی بیشتر مثل سنین رشد بدن و در میانسالی و سالمندی که در صورت عدم مصرف پروتئین عضلات تحلیل میرود، یعنی اگر با یک بزرگسال عادی روبهرو باشیم که نیاز ویژهای نداشته باشد میتوان پیشنهاد کرد سهم عمده پروتئین خود را از منابع گیاهی تامین کند. اما اگر در یکی از شرایط بارداری، کودکی، نوجوانی میانسالی و سالمندی باشیم نیاز به پروتئین در بدن بالا است که از منابع حیوانی تامین میشود.
این پژوهشگر اضافه کرد: یکی از رژیمهای غذایی که توصیه میشود به سمتش حرکت کنیم رژیم غذایی مدیترانهای است که تشکیل شده از مقدار زیادی سبزیجات، روغنهای غیراشباع و لبنیات است. رژیم غذایی ما از لحاظ دریافت فیبر و سبزیجات هم و حبوبات هم سطح پایینی دارد مهم است که سطح همه این موارد افزایش پیدا کند.
روستایی در پایان به ارتباط بین رژیم غذایی و سرطان روده اشاره کرد و گفت: وقتی راجع به بیماری صحبت میکنیم باید توجه کرد که بیماریها علل مختلفی دارند و فقط برآمده از تغذیه نیستند.
انتهای پیام/