تاریخ : جمعه, ۱۶ مرداد , ۱۴۰۵

اخبار لحظه

کنترل قیمت‌ها و تک‌نرخی شدن تورم در صدر برنامه‌های پس از جنگ بحران معیشتی بازنشستگان و اتمام صبر مردم در برابر عقب‌ماندگی حقوق‌ها آغاز خدمت‌رسانی رایگان اتوبوسرانی تهران برای انتقال زائران اربعین به پایتخت کاخ ابیض تهران و نگهداری از هدایای سلطنتی عثمانی در آن رشد ۱۰۰ درصدی قیمت مصالح و جهش دستمزدها از پیامدهای جنگ ۴۰ روزه تأمین کسری بودجه از مسیر رشد پول و اعتبار و تشدید تورم و بی‌ثباتی اقتصادی شرایط تغییر رشته پایه دهم و امکان شرکت همزمان در امتحانات تغییر مسیر انتقال واگن‌های مترو از چین از اولویت‌های مدیریت شهری پاییز زمان قطعی برگزاری انتخابات شوراها توسط هیات مرکزی نظارت نقش ارز ترجیحی و کسری بودجه و عدم اصلاحات انرژی در تداوم تورم مشارکت مردمی در بازسازی کشور از راهکارهای مجلس برای گذار از دوران پساجنگ دولت فرومانده، هدف اصلی دشمن در منازعات فرسایشی تاکید معاون آموزش ابتدایی بر ضرورت حفظ آموزش حضوری برقی‌سازی ناوگان اتوبوسرانی تهران با آغاز تست تبدیل اتوبوس‌های دیزلی به برقی تداوم فعالیت شورای شهر تهران تا ۴۵ روز پس از انتخابات شوراها معیار جدید شارژ کالابرگ مردادماه؛ سه نوبت توزیع بر پایه رقم پایانی کد ملی تورم مزمن در اقتصاد ایران؛ تداوم ناترازی‌ها و فشار بر معیشت مردم چربی‌های غیراشباع؛ سپر محافظتی بدن در برابر دیابت نوع ۲ نقش کلیدی شام سالم در کنترل کلسترول خون نوشابه‌های رژیمی عامل پنهان پیشرفت کبد چرب غیرالکلی جزئیات تخصیص طرح ترافیک با اعتبار نامحدود در سال جاری آغاز فرآیند انتخاب مشاور تخصصی برای تهیه طرح جامع مرمت خانه پیرنیا هشدار شورای شهر تهران درباره خطر ناایمنی ساختمان‌ها ساماندهی معابر و توسعه بازارهای محلی از راهکارهای جدید مدیریت شهری تهران غار موزه وزیری از جاذبه‌های دیدنی و کمتر شناخته‌شده‌ی لواسان چالش تجمع اتباع و پراکندگی آسیب‌دیدگان اجتماعی ایرانی در محلات پایتخت قصاص عاملان شهادت رهبر انقلاب از راهبردهای قطعی جمهوری اسلامی باغ موزه هنر ایرانی؛ باغی سرسبز و دیدنی در قلب تهران افزایش شدید قیمت کالاهای اساسی در مقایسه با تیرماه سال گذشته توقف طرح افزایش مبلغ کالابرگ در پی نبود منابع مالی بی‌تعادلی بازارها در پی جهش هزینه‌های تأمین مالی افزایش تاب‌آوری اقتصادی از طریق واردات مرزی دارو و کالاهای اساسی تعطیلی واحدهای تولیدی در روزهای قطعی برق از راهکارهای جدید جبران تولید توقف موقت معاملات مسکن در سایه نااطمینانی اقتصادی دیابت؛ مرگ‌بارترین تهدید خاموش با یک قربانی در هر ۱۰ ثانیه ریحان؛ منبع غنی ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها

3

دولت فرومانده، هدف اصلی دشمن در منازعات فرسایشی

  • کد خبر : 182908
  • 14 مرداد 1405 - 12:24
دولت فرومانده، هدف اصلی دشمن در منازعات فرسایشی
رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: دولت فرومانده، مطلوب دشمنی است که می‌خواهد ایران تصمیم‌ناپذیر، منزوی، بی‌اعتماد و گرفتار در منازعات فرسایشی باشد.

به گزارش سرویس سیاست افق تهران؛ بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، در خصوص تعبیر برخی در خصوص دولت فرومانده با بیان اینکه این تعبیر بیش از آنکه یک مفهوم تحلیلی باشد، یک تعبیر سیاسی است گفت: اگر دولت را صرفاً قوه مجریه و مجموعه‌ای از وزارتخانه‌ها بدانیم، طبیعتاً دولت فرومانده را هم باید در سطح عملکرد اجرایی یک کابینه تحلیل کنیم. اما در ادبیات حکمرانی، دولت معنای گسترده‌تری دارد. دولت یعنی ظرفیت رسمی کشور برای تصمیم‌گیری، اجرا، تنظیم‌گری، تأمین امنیت، تولید اعتماد و نمایندگی منافع ملی.

دولت فرومانده به ‌تدریج توان حل مسئله، اقناع جامعه و برقراری ارتباط مؤثر با جهان را از دست می‌دهد

وی با بیان اینکه بر این اساس، دولت فرومانده دولتی نیست که فقط در یک یا چند حوزه ضعف داشته باشد، تصریح کرد: دولت فرومانده دولتی است که به ‌تدریج توان حل مسئله، اقناع جامعه، حفظ انسجام، مدیریت بحران و برقراری ارتباط مؤثر با جهان را از دست می‌دهد. در چنین وضعیتی، مسئله از ناکارآمدی یک دستگاه عبور می‌کند و به فرسایش ظرفیت حکمرانی می‌رسد.

دولت فرومانده می‌تواند پروژه دشمنان ایران باشد

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس، با بیان اینکه دولت فرومانده می‌تواند پروژه دشمنان ایران باشد تصریح کرد: دشمنان ایران فکر می‌کردند امکان یک پیروزی سریع در برابر ایران را خواهند داشت. اما نتیجه چیزی شد که انتظارش را نداشتند. انگاره ایران ضعیف که در نظام محاسباتی‌شان شکل گرفته بود، بعد از جنگ ۴۰ روزه تغییر پیدا کرد. کاملاً متوجه شده‌اند که ایران قدرتی دارد که با حمله نظامی امکان تسلیم و شکست آن وجود ندارد.

دشمن می‌خواهد کاری کند که نظام حکمرانی کشور دچار فرسودگی شود

وی مسیر دیگر را ضعیف‌سازی ایران از طریق راه‌های غیرنظامی پس از آتش‌بس دانست و خاطرنشان کرد: دشمن تلاش دارد تا کشور را در زیر سایه جنگ و به تعبیر رهبر شهید انقلاب‌ «وضعیت نه جنگ نه صلح» ببرد و کاری بکند که نظام حکمرانی کشور دچار فرسودگی شود.پروژه دولت فرومانده از سوی دشمن یعنی کشور را به نقطه‌ای برسانیم که در داخل، مردم به توان حل مسئله نهادهای رسمی باور نداشته باشند. در عرصه خارجی، شرکای بالقوه آن کشور را پرریسک و ناتوان ارزیابی کنند. در اقتصاد، افق تصمیم‌گیری کوتاه شود و در فضای عمومی، هر مسئله‌ای به نشانه‌ای از بی‌فایدگی و بن‌بست تبدیل شود.

نگاهداری در ادامه بیان کرد: در این پروژه، دشمن ممکن است از تحریم، فشار رسانه‌ای، عملیات روانی، ایجاد شکاف اجتماعی، اخلال در روابط منطقه‌ای و تخریب تصویر کشور در افکار عمومی استفاده کند. اما بخش مهم‌تر ماجرا به درون کشور مربوط است. اینکه خودمان نهادهای رسمی را بی‌اعتبار کنیم. هر موفقیتی را کوچک بشماریم. هر اختلافی را به بحران هویتی تبدیل کنیم و به‌جای اصلاح ضعف‌ها، اصل توان ملی را زیر سؤال ببریم.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه دولت فرومانده، مطلوب دشمنی است که می‌خواهد ایران تصمیم‌ناپذیر، منزوی، بی‌اعتماد و گرفتار در منازعات فرسایشی باشد، در تبیین خطر تضعیف ساختار اداره کشور و خودتحقیری ملی تاکید کرد: این دو، دو مسیر متفاوت اما مکمل برای فرسایش دولت‌اند. مسیر نخست، تضعیف مستقیم سازوکارهای رسمی است. وقتی به دلایل سیاسی، انتخاباتی یا جناحی، اعتماد مردم به مسئولین کشور تخریب می‌شود، هزینه آن فقط متوجه یک دولت یا جریان سیاسی نیست. این کشور است که در مجموع، قدرت تصمیم‌گیری و ایستادگی خود را از دست می‌دهد. ما اگر فکر می‌کنیم می‌توانیم به اعتبار آقایان پزشکیان، قالیباف، اژه‌ای و سایر مسئولان کشور آسیب بزنیم بی‌آنکه اعتبار رئیس‌جمهور، رئیس‌مجلس و رئیس قوه قضاییه نظام دچار آسیب نشود؛ یا دچار یک خطای شناختی جدی هستیم و یا اینکه غرض‌های دیگری داریم.

کاهش اعتماد به دولت، کاهش اعتماد به ظرفیت حل مسئله کشور است

وی با بیان اینکه هیچ جریانی نمی‌تواند بخشی از ساختار حکمرانی را تضعیف کند و انتظار داشته باشد هزینه آن فقط رقیب سیاسی‌اش را دربرگیرد گفت: کاهش اعتماد به دولت، کاهش اعتماد به ظرفیت حل مسئله کشور است و این هزینه در نهایت به مردم، اقتصاد، امنیت و آینده ایران منتقل می‌شود. جامعه‌ای که توانایی‌های خود را نمی‌بیند یا هر دستاوردی را با تحقیر روایت می‌کند، پیش از آنکه از بیرون شکست بخورد، از درون فرسوده می‌شود. نقد ضعف‌ها ضروری است، اما نقد با نفی تفاوت دارد. نقد، برای اصلاح و ارتقاست؛ نفی، سرمایه اجتماعی و انگیزه ملی را می‌سوزاند.

ایران در شرایط فشار و حتی جنگ، هم توان مقاومت دارد 

رئیس مرکز پژوهش های مجلس در ادامه بیان کرد: ایران در یک سال اخیر نشان داده است که در شرایط فشار و حتی جنگ، هم توان مقاومت دارد و هم می‌تواند در میدان‌های مختلف، از امنیت تا دیپلماسی، ابتکار عمل نشان دهد. اینکه ما دستاوردها و سلحشوری‌های سربازان جان بر کف کشور در میدان جنگ و میدان نظامی را که همه دنیا را انگشت به دهان گذاشته، طوری روایت کنیم که انگار خیانتی بزرگ به کشور شده و منافع ملی کشور بر باد رفته است؛ یک خیانت تاریخی است.

انزوای ایران آن چیزی است که دشمنان ما می‌خواهند 

نگاهداری سیاست خارجی را یکی از مهم‌ترین ابزارها برای کسب منافع ملی دانست و گفت: این مهم در صورتی تحقق پیدا می‌کند که همه جریان‌های سیاسی کشور بر این نکته باور داشته باشند که انزوای ایران، آن چیزی است که دشمنان ما می‌خواهند و ما از هر مسیری باید این زنجیرها را از میان ببریم. ایران نمی‌تواند برای حفظ هویت، استقلال و منافع ملی، به انزوای ارتباطی تن بدهد. استقلال با قطع ارتباط تفاوت دارد. کشوری مستقل است که بتواند با جهان ارتباط برقرار کند، اما قواعد این ارتباط را بر اساس منافع خود تنظیم کند.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس، با بیان اینکه نقش این مرکز، در این میان صرفاً ارائه گزارش درباره مسائل روز نیست؛ بلکه تمام ظرفیت‌های مرکز بر روی تشخیص مسیر درست برای آینده کشور است بیان کرد: برای مثال، در موضوعاتی مانند ارتباط با چین، مسئله فقط تنظیم مناسبات دوجانبه نیست. باید پرسید ایران چگونه می‌تواند در زنجیره‌های اقتصادی و فناورانه آسیا جایگاه خود را تثبیت کند؟ چگونه از رابطه با چین ارزش واقعی برای اقتصاد ملی بسازد؟ و ایران و چین چه نقش‌های مکملی در نظم نوین منطقه و جهان می‌توانند داشته باشند؟

وی افزود: رابطه پایدار با چین نیازمند شناخت دقیق چین، فهم منافع متقابل، طراحی سازوکارهای اجرایی، حل مسئله مبادلات مالی و ایجاد ضمانت برای استمرار توافق‌هاست. موضوع رژیم حقوقی تنگه هرمز نیز از همین اهمیت برخوردار است. جنگ رمضان و دستاوردهای استراتژی‌های نظامی فرماندهان ما به دنیا ثابت کرد که تنگه هرمز یکی از مهم‌ترین نقاط اتصال انرژی، تجارت و امنیت در جهان است. ایران باید درباره این پهنه، هم از منظر حقوق بین‌الملل و هم از منظر منافع اقتصادی، امنیتی و منطقه‌ای، صاحب صورت‌بندی روشن و مستند باشد.

شکست دشمن در پروژه دولت فرومانده با یک سخنرانی یا یک تصمیم مقطعی اتفاق نمی‌افتد 

وی با بیان اینکه شکست پروژه دولت فرومانده با یک سخنرانی یا یک تصمیم مقطعی اتفاق نمی‌افتد گفت: این پروژه زمانی شکست می‌خورد که کشور بتواند همه ظرفیت‌های خود را به هم متصل کند. ظرفیت دولت، جامعه، نخبگان، اقتصاد، دیپلماسی و نهادهای علمی همه با هم و به یک جهت حرکت کنند. ما به سیاست‌گذاری‌هایی نیاز داریم که کشور را از وضعیت واکنشی خارج کند. در پرونده چین، باید از رابطه نمادین به همکاری راهبردی قابل سنجش برسیم. در موضوع تنگه هرمز، باید موفقیت‌های زمان جنگ را با نهادمندسازی، تبدیل به راهبردهای حقوقی و منطقه‌ای کنیم. در مواجهه با انزوا، باید از گلایه درباره فشار خارجی به طراحی شبکه‌های پایدار ارتباطی حرکت کنیم.

وقتی همه‌چیز از دریچه رقابت‌های روزمره سیاسی دیده شود مسائل راهبردی و ملی قربانی می‌شوند 

وی یکی از موانع اصلی را غلبه نگاه کوتاه‌مدت بر مسائل بلندمدت دانست و تصریح کرد: وقتی همه‌چیز از دریچه رقابت‌های روزمره سیاسی دیده شود، مسائل راهبردی و ملی قربانی می‌شوند. در چنین شرایطی، ممکن است جریان‌ها برای تضعیف رقیب، نهادی را تضعیف کنند که فردا خودشان نیز به آن نیاز دارند. باید با عارضه فرداخواری مقابله کرد. این یعنی تصمیم‌هایی که امروز محبوب یا کم‌هزینه به نظر می‌رسند، اما هزینه آن‌ها به آینده منتقل می‌شود. آینده ایران نباید محل پرداخت بدهی تصمیم‌های امروز باشد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://ofoghtehran.ir/?p=182908
  • 53 بازدید

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.