تاریخ : جمعه, ۱۶ مرداد , ۱۴۰۵

اخبار لحظه

کنترل قیمت‌ها و تک‌نرخی شدن تورم در صدر برنامه‌های پس از جنگ بحران معیشتی بازنشستگان و اتمام صبر مردم در برابر عقب‌ماندگی حقوق‌ها آغاز خدمت‌رسانی رایگان اتوبوسرانی تهران برای انتقال زائران اربعین به پایتخت کاخ ابیض تهران و نگهداری از هدایای سلطنتی عثمانی در آن رشد ۱۰۰ درصدی قیمت مصالح و جهش دستمزدها از پیامدهای جنگ ۴۰ روزه تأمین کسری بودجه از مسیر رشد پول و اعتبار و تشدید تورم و بی‌ثباتی اقتصادی شرایط تغییر رشته پایه دهم و امکان شرکت همزمان در امتحانات تغییر مسیر انتقال واگن‌های مترو از چین از اولویت‌های مدیریت شهری پاییز زمان قطعی برگزاری انتخابات شوراها توسط هیات مرکزی نظارت نقش ارز ترجیحی و کسری بودجه و عدم اصلاحات انرژی در تداوم تورم مشارکت مردمی در بازسازی کشور از راهکارهای مجلس برای گذار از دوران پساجنگ دولت فرومانده، هدف اصلی دشمن در منازعات فرسایشی تاکید معاون آموزش ابتدایی بر ضرورت حفظ آموزش حضوری برقی‌سازی ناوگان اتوبوسرانی تهران با آغاز تست تبدیل اتوبوس‌های دیزلی به برقی تداوم فعالیت شورای شهر تهران تا ۴۵ روز پس از انتخابات شوراها معیار جدید شارژ کالابرگ مردادماه؛ سه نوبت توزیع بر پایه رقم پایانی کد ملی تورم مزمن در اقتصاد ایران؛ تداوم ناترازی‌ها و فشار بر معیشت مردم چربی‌های غیراشباع؛ سپر محافظتی بدن در برابر دیابت نوع ۲ نقش کلیدی شام سالم در کنترل کلسترول خون نوشابه‌های رژیمی عامل پنهان پیشرفت کبد چرب غیرالکلی جزئیات تخصیص طرح ترافیک با اعتبار نامحدود در سال جاری آغاز فرآیند انتخاب مشاور تخصصی برای تهیه طرح جامع مرمت خانه پیرنیا هشدار شورای شهر تهران درباره خطر ناایمنی ساختمان‌ها ساماندهی معابر و توسعه بازارهای محلی از راهکارهای جدید مدیریت شهری تهران غار موزه وزیری از جاذبه‌های دیدنی و کمتر شناخته‌شده‌ی لواسان چالش تجمع اتباع و پراکندگی آسیب‌دیدگان اجتماعی ایرانی در محلات پایتخت قصاص عاملان شهادت رهبر انقلاب از راهبردهای قطعی جمهوری اسلامی باغ موزه هنر ایرانی؛ باغی سرسبز و دیدنی در قلب تهران افزایش شدید قیمت کالاهای اساسی در مقایسه با تیرماه سال گذشته توقف طرح افزایش مبلغ کالابرگ در پی نبود منابع مالی بی‌تعادلی بازارها در پی جهش هزینه‌های تأمین مالی افزایش تاب‌آوری اقتصادی از طریق واردات مرزی دارو و کالاهای اساسی تعطیلی واحدهای تولیدی در روزهای قطعی برق از راهکارهای جدید جبران تولید توقف موقت معاملات مسکن در سایه نااطمینانی اقتصادی دیابت؛ مرگ‌بارترین تهدید خاموش با یک قربانی در هر ۱۰ ثانیه ریحان؛ منبع غنی ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها

4

بی‌تعادلی بازارها در پی جهش هزینه‌های تأمین مالی

  • کد خبر : 182834
  • 12 مرداد 1405 - 12:21
بی‌تعادلی بازارها در پی جهش هزینه‌های تأمین مالی
کارشناسان اقتصادی معتقدند جهش هزینه تامین مالی و فاصله نرخ سود مصوب با بازار، تعادل بازارهای مالی و توان رقابت تولید را به‌هم می‌زند.

به گزارش سرویس اقتصادی افق تهران؛ افزایش نرخ سود بانکی در ایران، هم‌زمان با تورم مزمن و محدودیت‌های ارزی، یکی از متغیرهای اصلی در شکل‌گیری هزینه تامین مالی بنگاه‌های تولیدی و حفظ تعادل میان بازار پول، ارز، سهام و کالا محسوب می‌شود. در ماه‌های اخیر، بحث تثبیت یا تعدیل نرخ سود سپرده و تسهیلات در کنار سیاست‌های انقباضی پولی بانک مرکزی، بار دیگر موجب شده استوارکنندگان بازار و فعالان اقتصادی به اثر متقابل این نرخ‌ها بر جریان نقدینگی، قیمت‌گذاری دارایی‌ها و سودآوری زنجیره تولید توجه کنند.

از منظر تعادل بازارها، نرخ سود بانکی نقش «قیمت پول» را دارد. وقتی سود سپرده‌ها افزایش می‌یابد، بخشی از نقدینگی از بورس و بازارهای کالایی به سمت حساب‌های بانکی منحرف می‌شود؛ از سوی دیگر، گران شدن وام برای تولیدکنندگان، حاشیه سود را فشرده و تقاضا برای کالاهای سرمایه‌ای و واسطه‌ای را کاهش می‌دهد. در بازار ارز نیز، انتظارات تورمی و اختلاف نرخ سود داخلی با بازدهی دارایی‌های جایگزین، می‌تواند فشار بر تقاضای ارز و نوسان شاخص‌هایی مانند NIMA را تشدید کند، هرچند عوامل ژئوپلیتیک و صادرات انرژی همچنان نقش تعیین‌کننده دارند.

رضا کریمی، اقتصاددان و کارشناس مسائل پولی و بانکی درباره پیامدهای بی‌تعادلی بازارها گفت: «وقتی هزینه وام از حاشیه سود عملیاتی یک واحد تولیدی بالاتر برود، بنگاه مجبور است یا قیمت را افزایش دهد که با هدف کنترل تورم در تضاد است، یا از سرمایه در گردش بکاهد و تولید را محدود کند؛ در هر دو حالت، تعادل بازار کالا و نیروی کار مختل می‌شود.»

وی افزود: «نرخ سود بانکی اگر با تورم واقعی و ریسک نکول هم‌خوان نباشد، بانک‌ها تمایل کمتری به تسهیل‌گیرندگان بخش تولید پیدا می‌کنند و منابع به مصارف کم‌ریسک‌تر یا کوتاه‌مدت هدایت می‌شود؛ این همان نقطه‌ای است که هزینه تامین مالی تولید به‌صورت ساختاری بالا می‌ماند، حتی اگر در برگه‌های آماری نرخ مصوب پایین اعلام شود و بی‌تعادلی بازارها اتفاق می‌افتد.»

در صنعت و معدن و زنجیره پتروشیمی، که وابستگی به واردات مواد اولیه و تجهیزات دارند، افزایش هزینه بهره و تمدید خطوط اعتباری، مستقیماً در قیمت تمام‌شده منعکس می‌شود.

صادرکنندگان نیز هنگامی که نرخ ارز در سامانه‌های رسمی با هزینه واقعی تامین ارز فاصله دارد، فشار مالی دوگانه از سوی سود بانکی و اختلاف نرخ ارز را تجربه می‌کنند. در چنین شرایطی، سیاست هدفمند یارانه انرژی و حمایت از بنگاه‌های کوچک و متوسط بدون اصلاح ساختار نرخ سود، اغلب اثر پایدار بر رقابت‌پذیری ندارد.

بانک‌ها در گزارش‌های اخیر بر مهار رشد نقدینگی و مدیریت انتظارات تورمی تاکید کرده اند. ابزارهایی مانند افزایش نرخ سود سپرده، محدودیت در اعطای تسهیلات و نظارت بر بازار بین‌بانکی، از یک سو به دنبال کاهش فشار بر ریال و تثبیت بازار پول است؛ از سوی دیگر، اگر بخش واقعی تولید به اعتبار بلندمدت و کم‌بهره دسترسی نداشته باشد، سیاست انقباضی می‌تواند رکود بخش عرضه را عمیق‌تر کند. تعادل مطلوب زمانی حاصل می‌شود که نرخ سود واقعی مثبت اما نه‌چندان بالا باشد که سرمایه‌گذاری را متوقف کند.

در بازار سرمایه، جهش نرخ سود بدون بهبود شفافیت اطلاعات و کاهش ریسک سیاستی، معمولا منجر به خروج سرمایه از سهام و تقویت بازار پول و بی‌تعادلی بازارها می‌شود. این جابه‌جایی، تامین مالی از طریق عرضه اولیه و انتشار اوراق شرکتی را برای تولیدکنندگان دشوارتر می‌کند و وابستگی به بانک‌ها را افزایش می‌دهد. در مقابل، ایجاد بازار عمق‌دار برای بدهی شرکتی و هم‌راستاسازی نرخ سود با تورم هدف‌گذاری‌شده، می‌تواند بار مالی بنگاه‌ها را متنوع‌سازی کند.

کریمی گفت: «تعادل بازارها یک معادله چندمجهولی است؛ نرخ سود بانکی تنها یک مجهول نیست، اما اگر اشتباه تنظیم شود، بقیه بازارها را وادار به جبران با نوسان قیمت می‌کند. تولید به اعتبار بلندمدت و قابل پیش‌بینی نیاز دارد، نه وام‌های کوتاه‌مدت با نرخ متغیر و هزینه‌های جانبی.»

وی افزود: «تا زمانی که شفافیت در نرخ‌های واقعی تسهیلات، تسویه به‌موقع مطالبات بانکی و تفکیک ریسک بخش تولید از سفته‌بازی تقویت نشود، هر تغییر در سود بانکی بیشتر به نفع بازار پول و به ضرر تعادل عرضه و تقاضا در بخش مولد تمام می‌شود؛ راه‌حل، هم‌راستاسازی سیاست پولی با سیاست تولید و صادرات است، نه صرفاً بالا یا پایین بردن یک عدد مصوب.»

فعالان اقتصادی بر این باورند که در افق میان‌مدت، ترکیب سیاست‌های هدفمند یارانه، اصلاح ساختار هزینه انرژی برای صنایع مولد، و تعمیق بازار سرمایه می‌تواند حساسیت تولید به نرخ سود بانکی را کاهش دهد. بدون آن، هر دوره تنش ارزی یا فشار تورمی، هزینه تامین مالی را دوباره به محور اصلی رقابت بنگاه‌ها تبدیل می‌کند و بازگشت به مسیر رشد پایدار را کند می‌سازد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://ofoghtehran.ir/?p=182834
  • 58 بازدید

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.