افزونه پارسی دیت را نصب کنید

اخبار لحظه

کاهش ۱۳ درصدی صادرات زنجیره فولاد ایران انجام همه تعهدات ارزی پتروشیمی‌ها توسعه اقتصادی با مالیات هوشمند تأمین مالی صنایع فولادی و معدنی از بخش خصوصی انتقاد مجلس از قیمت و میزان خوراک تحویلی به پتروشیمی‌ها ضرورت استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در توسعه معادن نقش کلیدی صنعت نفت در ناترازی انرژی تداوم فعالیت سامانه هوشمند سوخت تصویب لایحه الحاق دولت ایران به موافقتنامه وین ضرورت ایجاد سامانه یکپارچه اطلاعات تولید و عرضه کالاهای کشاورزی افزایش ۳۶.۸ درصدی نرخ کرایه تاکسی‌های تهران در سال آینده مشارکت بخش خصوصی در راه‌اندازی بزرگ‌ترین شهربازی پایتخت سرمایه‌گذاری ۳۳۰ میلیون دلاری دولت برای توسعه حمل‌ونقل عمومی برنامه‌ریزی شهرداری تهران برای ساماندهی دست‌فروشان زیباسازی ۱۰۰ میدان تهران برای نوروز آغاز به کار سامانه خزانه واحد شهرداری تهران از سال آینده ضرورت توجه به تورم انتظاری سال آینده در تعیین دستمزد پیامدهای منفی افزایش فشارخون هفت بنای تاریخی اصفهان در فهرست آثار ملی توصیه‌هایی برای آلرژی‌های فصل بهار تمرکز برنامه هفتم بر تکمیل زنجیره ارزش تحقق ۹۹ درصد بودجه شهرداری در سال گذشته ضرورت افزایش حقوق کارگران متناسب با تورم ضرورت پرداخت خسارات قطعی‌های حامل انرژی توسط دولت ریشه عدم بازگشت ارز صادراتی از دید دیوان محاسبات عدم بازگشت ۳۰ درصد تعهدات ارزی سررسید شده پتروشیمی‌ها معدن داران در انتظار شفاف شدن روند تعیین حقوق دولتی دهک‌های مشمول حذف یارانه نقدی ۱۴۰۴ انتقاد از شهرداری تهران در مورد تمدید پروانه ساختمان‌ها تداوم بلاتکلیفی ساخت و ساز در حریم تئاتر شهر جانمایی المان‌های نوروزی در سطح پایتخت ورود ۱۱۴ اتوبوس برقی به ناوگان اتوبوسرانی تهران ورود ۴۰۰ اتوبوس دوکابین به پایتخت ثبت ملی مسجد کازرونی عباس‌آباد انتقاد عضو شورای شهر از تاخیر در توزیع بسته‌های معیشتی راه‌های شناسایی کمبود ویتامین در بدن

0

صنعت برق در بحران

  • کد خبر : 162139
  • ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۶
صنعت برق در بحران
کاهش ذخایر سوخت نیروگاه‌ها و وابستگی شدید به گاز طبیعی، چالش‌های جدی برای تأمین برق کشور ایجاد کرده است و این در حالی که مصرف گاز در نیروگاه‌ها افزایش یافته، نبود سرمایه‌گذاری کافی در بهینه‌سازی و توسعه ظرفیت تولید برق، پایداری انرژی را با تهدید روبرو کرده است.

به گزارش سرویس اقتصادی افق تهران؛ مشکل عمده صنعت برق ایران به ناترازی میان عرضه و تقاضا در فصل تابستان بازمی‌گشت،  زمانی که افزایش مصرف برق، به‌ویژه در روزهای گرم سال، فشار قابل‌ توجهی بر شبکه برق وارد می‌کرد. اما در سال‌های اخیر، صنعت برق کشور با وضعیت پیچیده‌تری مواجه شده که نشان می‌دهد مشکل کمبود برق دیگرمختص تابستان نیست و تبدیل به مساله‌ای ساختاری در اقتصاد کلان کشور شده است.

مساله‌ای که با کمبود گاز در روزهای سرد سال نمود پیدا می‌کند و علاوه‌بر تاثیرات جدی بر تامین پایدار برق کشور، منجر به پیامدهایی همچون افزایش هزینه‌های تولید برق، آلودگی محیط زیست،  کاهش بهره‌وری نیروگاه‌ها و حتی کاهش درآمدهای صادراتی کشور می‌شود.

بر اساس گزارش وزارت نیرو از آمار صنعت برق، تا پایان آبان ۱۴۰۳ ظرفیت اسمی نیروگاه‌های تولید برق در ایران به ۹۴ هزار و ۳۶۳ مگاوات رسیده است.  حدود ۹۰ درصد از این ظرفیت تولید مربوط به نیروگاه‌هایی است که از سوخت‌های فسیلی استفاده می‌کنند و همین امر نشان‌دهنده تنوع بسیار کم در سبد تولید برق است و می‌تواند کشور را از نظر امنیت در تامین انرژی آسیب‌پذیر کند.

این وابستگی شدید به سوخت‌های فسیلی، به‌ویژه گاز طبیعی، باعث شده که هرگونه اختلال در تولید یا تامین این سوخت، به‌ویژه در فصل‌های سرد سال،  باعث چالش در تامین سوخت شود و نیروگاه‌ها ناچار شوند از سوخت مایع (گازوییل و مازوت) به عنوان سوخت جایگزین استفاده کنند.

بررسی تغییرات در سوخت مصرفی نیروگاه‌های کشور طی سه سال اخیر (۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲) نشان می‌دهد که گاز طبیعی همچنان در مرکز سبد انرژی نیروگاه‌ها سهم قابل توجهی دارد؛ به‌طوری که حجم گاز مصرفی تخصیص داده‌شده به نیروگاه‌ها حدود ۶۰۰۰ میلیون متر مکعب افزایش داشته است. همچنین حجم مصرفی سوخت‌های مایع طی این سال‌ها مقدار نسبتا ثابتی داشته است.  با این حال نمی‌توان از عواقب ناشی از مصرف سوخت مایع چشم‌پوشی کرد.

از سوی دیگر مصرف گازوییل به عنوان سوختی ارزشمند در تولید گاز که می‌توان آن را به قیمتی به مراتب بیشتر از گاز صادر کرد، باعث افزایش بهای تمام‌شده برق تولیدی می‌شود. از دیگر پیامدهای مصرف گازوییل،  مازوت و نفت کوره در تولید برق،  می‌توان به آثار زیست‌محیطی مخرب و افزایش هزینه‌های تعمیر و نگهداری تجهیزات نیروگاهی اشاره کرد.

صنعت برق در بحران سوخت/ ضرورت سرمایه‌گذاری برای تامین پایدار

مقایسه مصرف گاز در بخهای مختلف گازرسانی از ابتدای سال تا پایان آبان ماه سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز نشان می‌دهدکه بخش نیروگاه‌ها بیشترین رشد مصرف را تجربه کرده است، به‌طوری که مصرف گاز در این بخش از ۵۶.۶۱ میلیارد مترمکعب در سال ۱۴۰۱ به ۶۴.۳۲ میلیارد مترمکعب در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است. این افزایش نشان‌دهنده فشار بیشتر بر تامین گاز طبیعی برای تولید برق در کشور است.

همچنین بررسی سوخت ذخیره نیروگاه‌ها در طی زمان نشان می‌دهد که حجم ذخایر نیروگاه‌ها کاهش قابل توجهی داشته و این امر نشانگر آن است که نقش نیروگاه‌های حرارتی برق به عنوان یک منبع پایدار و قابل اتکا برای تامین برق کشور را در معرض خطر قرار می‌دهد و نیاز است که بازنگری جدی در سیاست‌های وزارتخانه‌های ذی‌ربط انجام شود.

با توجه به وابستگی شدید صنایع کشور به برق،  بحران محدودیت منابع سوختی پیامدهای غیر مستقیم  گسترده‌ای در صنعت واقتصاد کشور دارد و می‌تواند عملکرد بسیاری از بخش‌های اقتصادی را مختل کند.  این مساله اهمیت مدیریت مصرف،  سرمایه‌گذاری هدفمند و توسعه انرژی‌های جایگزین در صنعت برق را برجسته می‌کند. از همین رو توقف سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های حرارتی صنعت برق راهکاری منطقی به نظر نمی‌رسد و لازم است با رویکردی هدفمند و برنامه‌ریزی‌شده در جهت ارتقای بهره‌وری و حفظ زیرساخت‌های حیاتی کشور گام برداشت. لذا، صنعت برق نیازمند سرمایه‌گذاری گسترده و هدفمند است تا مشکلات موجود حل شوند.

نکته مهم این است که نوع سرمایه‌گذاری اهمیت زیادی دارد. به‌عنوان مثال، در سطح جهانی، اگرچه سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های فسیلی کاهش چشمگیری داشته،  اما هنوز رقم قابل توجهی از سرمایه‌ها به این بخش اختصاص داده می‌شود. در بسیاری از کشورها علی‌رغم تاکید بر انرژی‌های تجدیدپذیر، سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های فسیلی به صفر نرسیده است و در سطح جهان بالغ بر ۱۴۰۰ میلیارد دلار در این حوزه سرمایه‌گذاری شده است.

در راستای مقابله با ابربحران انرژی توصیه می‌شود سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های حرارتی با تمرکز بر بهینه‌سازی و ارتقای بهره‌وری نیروگاه‌های موجود انجام شود.  اقداماتی نظیر افزایش راندمان نیروگاه‌های موجود، نصب و بهره‌برداری از واحدهای بخار در نیروگاه‌های سیکل ترکیبی و استفاده از فناوری‌های نوین می‌تواند علاوه بر بهینه‌سازی مصرف سوخت،  باعث افزایش تولید برق بدون نیاز به افزایش مصرف سوخت و کاهش فشار بر منابع گاز طبیعی کشور شود و نهایتا زمینه رابرای پایداری بیشتر در تامین انرژی کشور فراهم کند.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://ofoghtehran.ir/?p=162139
  • 84 بازدید

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

بایگانی شمسی