به گزارش افق تهران؛ بخشی از صادرات غیرنفتی کشور از سوی این صنعت محقق میشود و هرساله ظرفیت و ارزش تولیدات صنعت پتروشیمی ایران با بهرهبرداری از طرحهای تازه در حال افزایش است.
بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته، پیشبینی میشود ظرفیت تولید سالانه صنعت پتروشیمی با گشایش طرحهای تازه تا پایان سال ۱۴۰۳ به ۱۰۳ میلیون تن برسد.
اکنون حدود ۷۰ طرح پتروشیمی در حال اجراست که بخش قابل توجهی از آنها پیشرفتی بیش از ۵۰ درصد داشته است و ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی کشور تا پایان برنامه هفتم توسعه به سالانه بیش از ۱۳۰ میلیون تن خواهد رسید.
صنعت پتروشیمی یکی از زمینههای تحقق رشد اقتصادی در برنامه هفتم توسعه با توجه به زیرساختها، دانش و سرمایه انسانی است وبه همین دلیل وزارت نفت برنامهریزی منسجمی در بالادست و پاییندست صنعت نفت انجام داده، بهطوری که تولید نفت خام از روزانه ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه کنونی به مرز ۴ میلیون بشکه تا پایان سال خواهد رسید.
موافقت اصولی متعددی نیز برای صنعت پالایشی کشور در کنار صنعت پتروشیمی صادر شده است و مسئولان به شدت به دنبال غلبه بر ناترازی گاز و فرآوردههای نفتی در سالهای پیشرو هستند، اگرچه دستیابی به این هدف تا زمانیکه مصرف مدیریت نشود، بسیار دشوار است.
*نگاه ویژه به تکمیل زنجیره ارزش
صنعت پتروشیمی یک صنعت زیربنایی و رافع بسیاری از صنایع کشور است و امروز بخش قابل توجهی از منابع ارزی کشور از صنعت پتروشیمی حاصل میشود و اگر به سمت تکمیل زنجیره ارزش در این صنعت حرکت نکنیم، کشور با ضرر هنگفتی مواجه میشود.
قانونگذار فرصتی فراهم کرده است که خوراک تولیدی در مجتمعهای پتروشیمی با همکاری برای تکمیل زنجیره ارزش استفاده و ارزش افزوده بیشتری در این صنعت ایجاد شود و براین اساس هماکنون میانگین هر تن پتروشیمی میتواند تا حدود سه برابر افزایش پیدا کند.
*پتروشیمی؛ نیازمند سرمایهگذاری
صنعت پتروشیمی قدیمی شده و به تکرار افتاده است و امروز موفقیت صنعت پتروشیمی، نیازمند سرمایهگذاری در تکمیل زنجیره ارزش است.
صنعت پتروشیمی باید با بررسی بازار جهانی در تکمیل زنجیره ارزش گام بردارد و تنها بازارهای داخلی را در نظر نگیرد.
شرکتهای پتروشیمی برای تکمیل زنجیره ارزش باید از توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان استفاده کنند، زیرا با اهتمام جدی حتی دستیابی به دانش فنی نیز دور از دسترس نیست.
با استفاده از توانمندیهای داخلی و شرکتهای دانشبنیان باید بیش از پیش از صنعت پتروشیمی بهرهبرداری اقتصادی شود و باید با حرکت به سمت صنایع پاییندستی کالاهایی تولید شود که ارزش چند برابری داشته باشند تا اقتصاد ملی نیز رشد یابد.
*حمایت مقتدرانه شرکت ملی صنایع پتروشیمی
با همه موانعی که بر سر توسعه بخشهای مختلف صتعت پتروشیمی وجود دارد، آمارها و ارقامها نشان میدهد که شرکت ملی صنایع پتروشیمی توانسته به خوبی از پس مشکلات برآید.
یکی از راههای عبور از مشکلات این صنعت حضور پرقدرت در بورس کالا است.
براساس اعلام مدیریت توسعه صنایع پاییندستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نزدیک به ۹٫۵ هزار میلیارد تومان محصولات پتروشیمی در تیر ۱۴۰۳ در بورسهای کالایی عرضه شده که مجموع فروش اعتباری این محصولات ۳۷ درصد بوده است.
برپایه این گزارش، مقدار عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در تیرماه پارسال ۶ هزار میلیارد تومان بوده که با افزایش به ۹٫۵ هزار میلیارد تومان در تیر ۱۴۰۳، افزایش ۵۸ درصدی عرضه ثبت شده است.
تقویت و توسعه صنایع تکمیلی همسو با تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی و متناسب با توسعه صنایع بالادستی پتروشیمی در کشور افزون بر تأمین نیاز داخل، جلوگیری از خامفروشی و واردات محصولات پتروشیمی و اشتغالزایی، تأثیری بسزا در ارزآوری، رشد اقتصادی و ارتقای جایگاه ایران در منطقه و جهان دارد.
انتهای پیام/