تاریخ : دوشنبه, ۱۹ شهریور , ۱۴۰۳

اخبار لحظه

تبعات قطعی‌های برق مرداد در فروش فولاد کمبود نقدینگی چالش جدید صنعت فولاد مشکلات حقوق دولتی معادن باعث عقب‌افتادگی معادن مجلس در کنار دولت برای مقابله با تورم مشارکت مردم در تولید و اقتصاد ماموریت مهم دولت افزایش تولید فولاد در گرو تامین انرژی افزایش ۲۳ درصدی انرژی تجدیدپذیر در کشور خودکفایی در تامین تجهیزات صنعت پتروشیمی تا ۵ سال آینده ضرورت تنوع‌بخشی به تولید گریدهای پتروشیمی جزئیات انتقال پایتخت ضرورت ارائه گزارش شهرداری به شورای شهر از وضعیت آمادگی تهران برای مهرماه ضرورت پاسخگویی شهردار به شهروندان لزوم تشکیل کارگروه برای حل مشکلات متروی تهران آغاز نوسازی کلیه خطوط معاینه فنی مراکز تهران وزش باد نسبتا شدید در تهران طولانی‌ترین مسیر نمکی ایران در میان ۱۰۰ سایت برتر جهانی شکایت باشگاه پرسپولیس از استقلال آلو؛ میوه ای با خواص درمانی فسخ قرارداد دستیار نکونام در استقلال تاثیر ورزش بر عملکرد مغز آینده‏ صنعت فولاد در گرو رفع تنگناها جبران کمبود تولید بنزین با ساخت پالایشگاه زودبازده افزایش شدید قیمت مسکن در تهران طی یک ماه چالش بدهی۵۰ همتی اوره سازان در دولت چهاردهم جزئیات تمدید قرارداد گازی ایران و ترکیه تبعات قطعی های برق مرداد در فروش فولاد افزایش تدریجی نرخ بهره بین بانکی کریدور زنگزور خط قرمز ایران ورود کمیسیون اقتصادی به موضوع وام‌های نجومی رئیس و اعضای هیات مدیره بورس افزایش هشت دهم درصدی میانگین نمرات امتحانات نهایی افزایش دمای تهران از فردا نمایشگاه بین‌المللی در معرض خطر اعلام ساعات جدید خدمات رسانی مترو تهران در پی تغییر ساعات ادارات ضرورت ساماندهی تاکسی‌های مسافربر شخصی در تهران تحویل دو رام قطار ملی تا پایان سال در صورت تأمین اعتبار تعطیلی قلعه فلک‌الافلاک

0

افزایش اجاره بهای مسکن به ۷۰ درصد

  • کد خبر : 150323
  • 17 مرداد 1403 - 16:35
افزایش اجاره بهای مسکن به ۷۰ درصد
کارشناس مسکن بیان کرد: عمده مستاجران، سقف افزایش اجاره بها را رعایت نمی‌کنند.

به گزارش سرویس اقتصادی افق تهران؛ مجلس و دولت با اجرای قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها با امکان ایجاد شکایت تا پنج سال پس از انعقاد قرارداد قصد دارند به دهه‌ها صدارت صاحب‌خانه‌ها بر بازار اجاره پایان دهند؛ برخی کارشناسان می‌گویند طرح مذکور جذابیت بازار اجاره را کاهش می‌دهد که می‌تواند به فشار تقاضا و افزایش نرخ‌ها منجر شود , گروهی دیگر نیز معتقدند این قانون جایگاه مستاجران را تقویت خواهد کرد.

تابستان به نیمه رسیده و تب و تاب بازار اجاره بالا گرفته است. بررسی‌های میدانی در تهران نشان می‌دهد برخی مالکان، اجاره بها را بین ۵۰ تا ۷۰ درصد افزایش داده‌اند. با توجه به آن‌که تعیین سقف مجاز افزایش ۲۵ درصد قیمت اجاره در سه سال گذشته نیز توفیق چندانی نداشته مستاجران امید چندانی به کنترل نرخ‌ها درسال جاری نیز ندارند.

اما یک ظرفیت قانونی برای کنترل بازار اجاره از سوی دولت و مجلس، مسیری را برای بازار اجاره ترسیم کرده که می‌تواند دارای مزایا و معایبی باشد. قانون مصوب مجلس که ۱۸ اردیبهشت امسال توسط شورای نگهبان به تایید رسید امکان شکایت از موجر توسط مستاجر تا پنج سال پس از انعقاد قرارداد در صورت عدم رعایت سقف مجاز افزایش اجاره‌بها را فراهم می‌کند.

بر اساس قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها در صورت عدم رعایت نرخ افزایش اجاره بهای سالانه توسط موجر در صورت شکایت مستأجر تا پس از ۵ سال بعد از انعقاد قرارداد و احراز تخلف توسط مرجع صالح، موجر جریمه می‌شود و می‌بایست نسبت به پرداخت مبالغ اضافه دریافت شده به عنوان جریمه به مستاجر و رعایت حداکثر نرخ مجاز اعلام شده از سوی شورای عالی مسکن اقدام کند.

علاوه بر این موجر به پرداخت جریمه‌ای معادل ۳ برابر مبلغ غیرمجاز افزایش اجاره بهای یک ماه (مشتمل بر مبلغ اجاره بها و اجاره بهای عرفی بدل مبلغ قرض‌الحسنه) محکوم می‌شود.

خرداد امسال تورم اجاره بها در پایتخت ۴۳.۲ درصد بود که حدود دو برابر سقف تعیین شده بود و رکورد ۱۲ ساله تورم اجاره‌بها در تهران را شکست.

بنگاه‌های مشاور املاک موظف به رعایت مفاد ماده ۷ قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها از طریق بررسی اسناد ملک مورد اجاره از جمله اجاره نامه ۲ سال گذشته بوده و در صورت عدم رعایت سقف و عدم ارائه اسناد مذکور توسط موجرین، بنگاه‌های مشاور املاک مکلف به ارسال این قراردادها به سازمان امور مالیاتی کشور هستند.

در سال جاری مسئولیت تعیین سقف اجاره بها به شورای مسکن استان‌ها سپرده شد. مطابق با ماده ۷ قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها، شورای عالی مسکن مکلف شد با پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی، ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تورم عمومی هر استان را به عنوان میزان افزایش تورم اجاره بها مشخص کند. در سال ۱۴۰۳ حداکثر افزایش مجاز اجاره‌بها برای سال جاری در ۳۱ مرکز استان تعیین شده که این رقم برای شهر تهران ۲۵ درصد خواهد بود.

قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها در شرایطی به تصویب رسیده که بازار اجاره تحت تاثیر متغیرهایی همچون تورم عمومی دچار رشدهایی شده است. خرداد امسال تورم اجاره بها در پایتخت ۴۳.۲ درصد بود که حدود دو برابر سقف تعیین شده بود و رکورد ۱۲ ساله تورم اجاره‌بها در تهران را شکست.

واسطه‌های ملکی می‌گویند که عمده مستاجران، سقف افزایش اجاره بها را رعایت نمی‌کنند.

با این حال برخی کارشناسان، قوانینی مثل ساماندهی بازار اجاره را نوعی احکام سلبی می‌دانند که جذابیت عرضه آپارتمان به بازار اجاره برای مالکان را کاهش می‌دهد و می‌تواند به فشار تقاضا و افزایش نرخ اجاره منجر شود.

داود بیگی‌نژاد ـ نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران، درباره وضعیت بازار اجاره‌بها و رعایت نرخ مصوب ۲۵ درصدی سقف اجاره‌بها گفته است: این تصمیم توافقات در بازار مسکن را به هم می‌زند و اجرای آن در نهایت بار پرونده‌های قوه قضاییه را افزایش می‌دهد.

در سوی مقابل، عده‌ای معتقدند یکی از دلایل التهابات بازار اجاره، رهاشدگی این بازار و سپردن تعیین تکلیف آن به دست مالکان است که باید برای ساماندهی این وضعیت ظرفیت‌های قانونی ایجاد می‌شد. قانون ساماندهی می‌تواند به تقویت جایگاه مستاجران بینجامد.

حسین جنتی ـ مدیرکل راه وشهرسازی استان تهران با بیان اینکه سقف نرخ  اجاره مسکن در تهران ۲۵ درصد اعلام شده است و هیچ یک از مستاجران حق افزایش بیش از این نرخ را ندارند گفت: به تمامی مالکان گوشزد می‌کنیم که نرخ‌های بیش از این میزان را تعیین نکنند. مالکان و موجران انصاف را در دستور کار خود قرار داده و با تعیین سقف اجاره ۲۵ درصدی بخشی از نگرانی مستاجران را کاهش دهند.

در شرایطی که تابستان به نیمه رسیده و بسیاری از مستاجران در تب و تاب جابه‌جایی قرار دارند اثرگذاری قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها در طول زمان خود را نشان می‌دهد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://ofoghtehran.ir/?p=150323
  • 131 بازدید

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

بایگانی شمسی