به گزارش سرویس صنعت افق تهران؛ فریدون اسعدی دبیر کل اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی که ناپایداری در تامین خوراک و بی ثباتی سیاست گذاری ها را از معضلات اصلی فعالان صنعت پتروشیمی می داند اظهار کرد: متاسفانه اطمینان لازم برای ورود و سرمایه گذاری بخش خصوصی وجود ندارد که بخش اعظم آن حاصل مداخلات دولت در این حوزه و نحوه بازگشت ارز صادرکنندگان پتروشیمی است. در چنین شرایطی رسیدن به این اهداف دور از ذهن و بعید به نظر می رسد.
صنعت سودآور اولین قربانی ناترازی
علاوه بر ظرفیت بلااستفاده، قطعی های گاز همه ساله خسارت سنگینی را به فعالین صنعت پتروشیمی وارد می کند. فعالین این صنعت می گویند با وجود اینکه سهم گاز پتروشیمی ها در مصرف کل سوخت کشور تنها پنج تا هفت درصد است اما معمولا از اولین قربانیان قطع گاز در کشور هستند. طبق گفته های ابهری دبیرانجمن کارفرمایان پتروشیمی عدم النفع قطعی گاز برای واحدهای پتروشیمی در سال ۱۴۰۰ حدود ۶۸۰ میلیون دلار بوده است. هرچند که رقم دقیق خسارت قطعی گاز واحدهای پتروشیمی در سال ۱۴۰۱ اعلام نشده اما با توجه به افزایش حجم ناترازی و تعداد روزهای قطعی این رقم به طور قطع در سال گذشته بیشتر هم شده است. جدای از این احمد معروف خانی رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی هم به تازگی به بازار گفته ۹۰ درصد پالایشگاه های کوچک به دلیل مشکلاتی که در تعیین قیمت خوراک وجود دارد، تعطیل شده اند.
این تعطیلی ها در شرایطی است که پتروشیمی یکی از سودآورترین صنایع کشور بوده و معمولا اهمیت بالایی را در بازار سرمایه دارند. برآوردهای صورت گرفته حاکی از این است که درآمد ایران از بخش پتروشیمی برای سرمایه گذران حدود ۱۵ تا ۱۶ برابر بیشتر از نفت خام است. نرخ سود ۳۰ تا ۳۵ درصدی تولید محصولات پتروشیمی در مقایسه با سود ۱۲ تا ۱۵ درصدی بخش اکتشاف و تولید، بسیار بیشتر است. شرکتهای پتروشیمی معمولاً سود بالایی به سهامداران خود رسانده و معمولا در میان شرکت ها برتر بورسی قرار دارند.
حسینی کارشناس انرژیی بیان کرد: مقدار تولید محصولات پتروشیمی عربستان به تولید ۱۶۰ میلیون تن رسیده و به کشور پنجم در این صنعت تبدیل شده در حالیکه ما جزء ۵۰ کشور نخست در صنعت پتروشیمی هم نیستیم
عربستان پنجم شد، ایران پنجاهم هم نشد
صنعت پتروشیمی از جمله صنایع استراتژیک کشور است که علاوه بر تولید کالاهای حیاتی برای صنایع مختلف از جمله کشاورزی، یکی از بزرگترین تامینکنندگان ارز کشور و سامانه نیما است. آنگونه که مرتضی شاهمیرزایی مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی در اردیبهشت امسال اعلام کرده درآمد کشور از محل صادرات محصولات پتروشیمی در سال گذشته ۱۶ میلیارد دلار بوده که از این میزان نزدیک به ۱۴ میلیارد دلار در سامانه نیما عرضه شده است. با این وجود حسینی عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی صنعت پتروشیمی معتقد است که مقدار توسعه ایران در این صنعت نسبت به سایر رقبا خیلی کند صورت گرفته است. به گفته این کارشناس حوزه انرژی، عربستان با یک فاصله معنی داری در صنعت پتروشیمی از ما سبقت گرفته است. بر اساس آمار موجود مقدار تولید این کشور به ۱۶۰ میلیون تن رسیده و به کشور پنجم در صنعت پتروشیمی تبدیل شده در حالیکه ما جز ۵۰ کشور نخست در صنعت پتروشیمی هم نیستیم
انتهای پیام/